Kuchnia

pizza

Kuchnia w zieleniSkładniki (na ok. 10 szaszłyków):

1 pierś z kurczaka
1 polędwiczka wieprzowa
ok. 20 - 25 dag wędzonego boczku
1 kiełbasa
2 cebule
1 papryka żółta
1 papryka czerwona

Marynata

2 łyżki musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki bazylii
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
sól, świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku pokrojone w paseczki
1 papryczka chili pokrojona na kawałki (dosyć duże i bez pestek, aby można było ją łatwo wyjąć)



Kurczaka i polędwicę kroimy na kawałki (niezbyt duże, ale też niezbyt małe, aby łatwo nadziały się na patyczki). Boczek kroimy w plasterki, kiełbaskę też. Całość wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty. Mięso powinno być obklejone marynatą. Wkładamy na noc do lodówki.
Paprykę i cebulę kroimy na takie części, aby łatwo nadziały się na patyczek.
Mięso i warzywa nadziewany na patyczek, zacznijmy od kurczaka lub polędwicy i tak samo zakończmy.
Szaszłyki możemy smażyć na patelni grillowej lub w piekarniku do uzyskania rumianego koloru i uzyskania przez mięso miękkości.
Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation