Kuchnia

Łasuch

Kanapka z pieczonymi szparagami, konfiturą paprykową i dwoma rodzajami sera - dla 2 osób:
2 średniej długości bagietki na zakwasie
kozi twarożek
płatki parmezanu
8-10 zielonych szparagów
3 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
konfitura paprykowa*

Przygotowanie:
Szparagi dokładnie umyć i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końce. Zrumienić na maśle. Odstawić na bok.
Bagietki przekroić wzdłuż. Każdą z części posmarować kozim twarożkiem, obłożyć szparagami, konfiturą paprykową i płatkami parmezanu. Oprószyć solą i pieprzem.

* Konfitura z czerwonej papryki z wanilią - dwa słoiczki o pojemności 250 ml:
5 jędrnych, czerwonych papryk
2 średniej wielkości czerwone cebule
2 pomidory
3 ząbki czosnku
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
100 ml wody
pół łyżeczki chili
zirenka z jednej laski wanilii
sól
czarny, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Papryki umyć, wydrążyć i pokroić w niewielką kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, poszatkować i delikatnie zrumienić na oliwie. Dodać paprykę i smażyć na średnim ogniu przez 10 minut. Dodać cukier, ocet, wanilię i wodę. Wymieszać, zagotować i zmniejszyć ogień. Przykryć i dusić przez około 30 minut, aż papryka zacznie się rozpadać. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i odstawić denkiem do góry. Przechowywać w lodówce do miesiąca. Można również pasteryzować.
Podawać do zimnych mięs, wędlin, serów i pieczonych warzyw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation