Kuchnia

Przepisy

Stromboli - składniki na ciasto:

350 g mąki; najlepiej typ 00, 750 lub ostatecznie 550 (wiem, że 00 i 750 ciężko w Polsce dostać)
250 ml ciepłej wody
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
składniki na sos:

puszka krojonych pomidorów
pół papryki
1 cebula
1-2 łyżki oleju
duży ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta cukru
po szczypcie oregano, bazylii i majeranku
nadzienie:

kilka plastrów wysokiej jakości kiełbasy i szynki
kilka plasterków salami
kulka mozzarelli porwana na kawałki
kilka listków świeżej bazylii
6 sztuk suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych w paski
czarne oliwki (opcjonalnie)
przygotowanie sosu:

Cebulę siekamy w kostkę. Podsmażamy ją na oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około minucie dodajemy pokrojoną w niewielką kostkę paprykę. Podsmażamy około dwóch minut, po czym wlewamy pomidory z puszki. Dodajemy sól, cukier, pieprz, bazylię, oregano i majeranek. Sos gotujemy, aż całkowicie zgęstnieje.
ciasto:

Do ciepłej wody wsypujemy łyżeczkę cukru i suszone drożdże, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą. Robimy wgłębienie, w które wlewamy oliwę i spieniony zaczyn drożdżowy. Mieszamy i następnie wyrabiamy ręką. Gdy ciasto przestaje się lepić do palców, przekładamy je na blat oprószony mąką i wyrabiamy około 3 minut. Następnie z ciasta tworzymy kulę, którą wkładamy do miski z niewielką ilością oliwy. Obtaczamy ciasto w tej oliwie, a miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
przygotowanie:

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, po czym rozwałkowujemy na prostokąt (jak widać mój idealny nie był). Ciasto powinno mieć grubość około pół centymetra (mi wyszło cieńsze, bo się rozpędziłam z wałkowaniem). Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy je sosem (wzdłuż jednego z dłuższych brzegów zostawiamy około 4-5 cm ciasta bez sosu).
Na sosie układamy składniki farszu: wędliny, bazylię, suszone pomidory.
Całość posypujemy mozarellą.
Zawijamy roladę. W miarę możliwości przesuwamy ją na środek blaszki. Wierzchem noża robimy na górze roladki wgłębienia. Pizzę wstawiamy do pieca nagrzanego do 190-200OC i pieczemy około 20-25 minut, aż się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation