Kuchnia
Kulinaria
Rocky road to hell czyli ciasto o dwóch spodach: pierwsza to klasyczne brownie, a druga to sernik o kawowym posmaku z pomarańczowym karmelem posypany różnymi orzechami i piankami marshmallows.;-)
Warstwa brownie:
2 gorzkie czekolady
150 g masła
2 jajka
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki mąki
Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka zmiksuj z cukrem na gładką masę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i masło. Zmiksuj wszystko na gładką masę a następnie dodaj mąkę i delikatnie połącz ją z czekoladą. Masę wylej na spód blaszki (30x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ją rozprowadź.
Masa sernikowa:
500 g twarogu sernikowego
3 jaja
5 łyżek brązowego cukru
70 ml świeżo zaparzonego espresso
2 łyżki koniaku
1 gorzka czekolada
7 łyżek karmelu czekoladowo pomarańczowego (przepis niżej)
1 szklanka mini marshmallows
1 szklanka mieszanych orzechów
Utrzyj w misce twaróg, jaja i cukier. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do masy twarogowej i dokładnie zmiksuj. Dodaj espresso i zmiksuj raz jeszcze.
Masę twarogową wylej na masę brownie. Rozprowadź ją równomiernie. Na masie sernikowej umieść nieregularne punkty czekoladowego karmelu, a całość udekoruj orzechami i piankami marshmallows.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wystudź i wsadź do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Karmel czekoladowo - pomarańczowy:
50 masła
3/4 szklanki cukru
200 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżki wody pomarańczowej
Śmietankę wlej do garnuszka. Dodaj startą skórkę z pomarańczy. Postaw garnek na gazie i doprowadź śmietankę do wrzenia, po czym ściągnij ją z ognia, wlej wodę pomarańczową i pozostaw do ostygnięcia.
Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki, wsyp do miski średniej wielkości i odstaw na bok. Do garnka wsyp cukier i dodaj masło pokrojone w drobną kostkę. Postaw garnek na gazie i nieustannie mieszając doprowadź do tego, aż cukier i masło się stopią i nabiorą ciemnego koloru. Zdejmij garnek z ognia i nie przerywając mieszania wlej przygotowaną wczęśniej śmietankę kremówkę (uwaga, będzie parować i pryskać). Wstaw garnek na ogień i pogotuj jeszcze chwilę, a potem zalej tym karmelem wcześniej posiekaną czekoladę. Odczekaj ok. minuty i połącz wszystko na gładką masę a potem pozostaw do ostygnięcia.
Ten karmel ma szerokie zastosowanie. Można używać go jako dodatku do kanapek (ma konsystencję kremu), naleśników, czy ciast.
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