Kuchnia

kulinaria

Malinowe Tiramisu
Składniki na naczynie ok 20x20 cm:



* 1 duże opakowanie biszkoptów (lady fingers)

* 500 g mascarpone

* 6 dużych żółtek

* 6 łyżek cukru

* 1 1/2 szklanki mocnej, słodkiej kawy

* 3 łyżki Amaretto

* kakao

* pudełko malin (raczej większe)



Żółtka ubijamy z cukrem około 10 minut, aż powstania bardzo jasna, gęsta masa o sporej objętości. Do ubitych żółtek dodajemy ser i miksujemy kilka minut, aby masa była gładka i nie było żadnych grudek.

Do kawy dodajemy Amaretto i przelewamy ją do miski. W kawie zamaczamy każdy biszkopt i układamy je ściśle w naczyniu. Biszkopty powinny być dość dobrze nasączone kawą i całkiem miękkie (ale nie powinno się z nich lać). Warstwy układamy w następującej kolejności: biszkopty, masa serowa, kakao (ja sypię dość obficie), biszkopty, masa serowa, maliny.

Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, by zastygło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation