Kuchnia

lody

Sorbet gruszkowy z cynamonem - bez maszyny

Składniki:

4 średnie gruszki
1/4 szklanki wody mineralnej
cukier do smaku
pół łyżeczki cynamonu
sok z jednej cytryny
łyżka wódki



Wykonanie:

Gruszki obrać i pokroić w małe kawałki. Zalać wodą i dusić na małym ogniu do miękkości gruszek (około 10 minut). Dodać cukier do smaku (nie podaje ilości bo zależy to od gruszek i Waszych upodobań) oraz cynamon, zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny i wódkę, wymieszać. Przełożyć do pojemnika i schłodzić w lodówce.

Schłodzoną masę ponownie zmiksować blenderem (pojawią się pęcherzyki powietrza). Wstawić do zamrażalnika. Co około 40 -50 minut wyciągać sorbet z zamrażalnika i zmiksować (około 2-3 minut), do ewidentnego zniknięcia kryształków lodu. Miksowanie powtarzać do czasu kiedy masa będzie na tyle zmrożona, że stanie się to niemożliwe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation