Kuchnia

Ciasta

Tarta z suszonymi śliwkami, śliwowicą i waniliowym kremem

forma do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 27 cm

Migdałowe kruche ciasto:
175 g mąki
30 g mielonych migdałów
szczypta soli
50 g cukru pudru
125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
1 łyżka bułki tartej

Nadzienie śliwkowe:
250 g suszonych śliwek bez pestek, pokrojonych w paski
3 łyżki śliwowicy

Krem waniliowy:
300 ml śmietanki kremówki
3 jajka
150 g cukru
1 laska wanilii

Migdałowe kruche ciasto:
Mieszamy mąkę ze zmielonymi migdałami, solą i cukrem pudrem. Dodajmy zimne masło i szybko zagniatamy aż zacznie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtko i zagniatamy aż utworzy kulę. Można to wszystko zrobić w malakserze. Wstawiamy ciasto zawinięte w folię przezroczystą na 30 min do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Wyjmujemy ciasto i wałkujemy do wielkości przygotowanej formy, wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wykładamy formę ciastem. Nakłuwamy spód widelcem i posypujemy go 1 łyżką bułki tartej. Na spód kładziemy papier do pieczenia, który obciążamy kulkami do pieczenia, suchym ryżem lub fasolą. Pieczemy przez 10 min, następnie zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy jeszcze 5 min, aż ciasto zrobi się złocistele. Studzimy.

Nadzienie śliwkowe:
Śliwki miksujemy ze śliwowicą na gęsta masę (najwygodniej to zrobić ręcznym lub zwykłym malakserem). Wykładamy nadzienie na wystudzony spód.




Krem:

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia z rozciętą wzdłuż na pół laską wanilii i wyskrobanymi z niej nasionkami. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do nich stopniowo gorącą śmietankę (wcześniej wyjmujemy z niej laskę wanilii), nadal miksując. Kremową masę wylewamy ostrożnie na pastę śliwkową i zapiekamy w nagrzanym do 160ºC piekarniku aż przestanie być płynna i lekko się zetnie, przez ok. 35 min.


Read more: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/search/label/Ciasta%20-%20tarty#ixzz2RsfzoTp0
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation