Ogród

POmidory;)

chleb z pomidorami
Składniki (2 sztuki, u mnie 1 duży):

300 ml krojonych pomidorów z puszki
20 g drożdży
600-700 ml mąki pszennej
pół pęczka bazylii, posiekanej
50 ml oliwy z oliwek
10 g soli morskiej
ok. 100 ml czarnych oliwek według uznania, pokrojonych
3-4 suszone pomidory z zalewy, pokrojone
oliwa z oliwek do posmarowania
Wykonanie:
Wymieszać pomidory z puszki z drożdżami i połową mąki, odstawić na godzinę, by zaczęły fermentować. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz oliwek i suszonych pomidorów. Wyrabiać ciasto długo i dokładnie, dodać do ciasta oliwki i suszone pomidory. Posmarować odrobiną oliwy i odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Z cista uformować 2 okrągłe bochenki, położyć na natłuszczonej blasze i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Podczas wyrastania kilkakrotnie smarować chleb oliwą.Chleb naciąć na krzyż, włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation