Kuchnia

TORTY

Tort truskawkowy z mascarpone i bitą śmietaną.
Podany przepis jest na tortownicę o średnicy 25 cm

Biszkopt:

6 jajek

100g mąki pszennej

100g mąki ziemniaczanej

2 szklanki cukru pudru

3 łyżki kakao

Krem:

500g mascaprpone

300g+ 300g (do zewnętrznej dekoracji tortu) śmietany 30- 36% (schłodzonej)

pół szklanki cukru pudru +1 łyzka

ziarna z jednej laski wanilii (nie polecam w tym wypadku cukru waniliowego)

Poncz do nasączenia biszkoptów:

400g truskawek

3 łyżki cukru brązowego

Dekoracja

500g truskawek, pokrojonych w plasterki

100g białej czekolady startej na dużych oczkach

Przygotowanie:

Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania partiami dodajemy szklankę cukru pudru ( piana będzie bardzo gęsta ). Ubijamy około 5-7 minut.

Żółtka ucieramy, partiami dosypując pozostałą szklankę cukru pudru. Ucieramy około 5-7 minut, aż masa będzie miała gęstą konsystencję i kremowy kolor. Do żółtek dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy masy starając się, by piana z białek nie straciła swej objętości.

Mąki łączymy ze sobą, dodajemy kakao i całość mieszamy a następnie przesiewamy dwukrotnie. Dodajemy w trzech częściach do masy jajecznej, po każdym dodaniu delikatnie mieszając.

Formę do biszkoptu smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (najlepiej byłoby zrobić to zanim zaczniemy przygotowywać biszkopt). Ciasto wylewamy do formy i wierzch wyrównujemy. Pieczemy przez 40 minut ( piekę w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu). Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik ,ale nie uchylamy jego drzwiczek. Po 3 minutach lekko drzwiczki uchylamy i pozostawaimy biszkopt w piecu, aż całkowicie się wystudzi.

Po wyjęciu z pieca, rozpinamy obręcz tortownicy i pozostawiamy biszkopt do momentu, aż będzie całkowicie zimny. Dopiero w tym momencie wykrajamy z biszkoptu trzy warstwy tortu.

Przygotowujemy poncz: truskawki kroimy na połówki. Patelnie teflonową dobrze rozgrzewamy, wsypujemy truskawki i brązowy cukier. Smażymy około 3 minut, aż truskawki puszczą sok ale się nie rozpadną. Studzimy.

Przygotowujemy masę:

Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i ziarnami wanilii na jednakową masę (zajmie to tylko chwilkę). W osobnym, dość wysokim naczyniu, ucieramy 300g śmietany kremówki na bitą śmietanę. Gdy kremówka będzie dobrze ubita, dodajemy ją po łyżeczce do mascarpone, delikatnie wmieszając ją przy pomocy trzepaczki (nie miksera, to bardzo ważne- inaczej masa się zważy!!!).

Pozostałe 300g śmietany ubijamy z łyżką cukru pudru- posłuży do dekoracji tortu.

Układamy warstwy tortu: pierwszą część biszkoptu nasączamy gęstym syropem ze smażonych truskawek, rozkładamy 1/2 z usmażonych owoców. Na to rozcieramy 1/2 kremu. Tak samo robimy z kolejną warstwą. Wierzch i boki tortu smarujemy bitą śmietaną. Ponadto boki obsypujemy wiórkami z białą czekoladą. Na wierzchu układamy plasterki truskawek w spirale.

Schładzamy tort w lodówce, najlepiej przygotować go dzień wcześniej przed planowanym podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation