Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki:
70 g masła
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
starta skórka z połowy cytryny
jajko
150 g mąki

Ponadto:
Polewa do ciast lub czekolada


Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową, po czym mieszamy, az cukier się rozpuści.
Dodajemy jajko ciągle mieszając a następnie przesianą mąkę.
Natłuszczamy blachę (lub wykładamy papierem). Ciasto nakładamy do szprycy z szeroką tulejką i wyciskamy na blachę paski zawijane przy końcach (lub inne, dowolne kształty) długości ok. 6 cm.
Ciasteczka na blasze odstawiamy w chłodne miejsce na ok. pół godziny a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (bez termoobiegu- 200 stopni) na środkowym ruszcie. Pieczemy ok. 12-15 minut.
Kiedy ciasteczka ostygną zanurzamy jednym końcem w polewie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation