Kuchnia

KANAPKI

zisiejsza propozycja kanapkowa skierowana jest przede wszystkim do osób, które lubią pożywne śniadania. W środku bułki znajduje się kotlet wieprzowy przyprawiony liśćmi kolendry i aromatyczną pastą harissa. Do tego kawałki świeżych warzyw i odrobina majonezu. Jeśli chcecie odchudzić Waszą kanapkę, zamiast wieprzowiny wybierzcie mielone mięso drobiowe a majonez zastąpcie kremową pastą z awokado. Dobrze komponować będzie się tu także lekkie tzatziki.

Burgery wieprzowe


BURGERY WIEPRZOWE Z HARISSĄ
Śniadanie Mistrzów #152
Projekt Sandwich #22

Składniki (na 2 sztuki):
250 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka pasty harissa
sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej kolendry
2 bułki o zwartym miąższu
majonez
sałata, plastry pomidora i czerwonej cebuli
sos tzatziki (opcjonalnie)
Zmielone mięso umieszczamy w misce, dodajemy pastę harissa, posiekaną kolendrę, sodę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią (jeśli masa nie będzie chciała się dobrze związać, dodajcie do niej odrobinę zimnej wody, ułatwi to dodatkowo wyrabianie). Masę dzielimy na 2 części, z każdej formujemy dużego płaskiego kotleta, lekko natłuszczamy olejem i odstawiamy na 30 minut. Smażymy je na patelni grillowej z obu stron, aż mięso przestanie być surowe w środku.
Bułki kroimy na pół, wkładamy na kilka minut do piekarnika i opiekamy. Wnętrze bułek smarujemy majonezem. Na dolnej części bułki układamy plaster sałaty, ugrillowanego burgera, pomidora i cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki. Burgery podajemy od razu po przygotowaniu. Jako dodatek do burgerów podałam pieczone frytki. Z burgerami dobrze komponować będzie się także sos tzatziki.

Czas przygotowania: 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation