Kuchnia

Cisteczkowo

Lotaryńskie ciasto z mirabelkami

- 400g mirabelek (ja dałam 500g),
- 4 jajka (żółtka+białka osobno),
- 150g cukru,
- 80g masła,
- 100g serka homogenizowanego (użyłam śmietanki kremówki),
- 200g mąki,
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli

Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na gładką, biała masę. Dodawać wolno roztopione (przestudzone) masło i serek. Dobrze połączyć. Dodawać łyżka po łyżce mąki uprzednio przesianej z proszkiem do pieczenia (stale miksując). Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę i dodać je do ciasta delikatnie mieszając, by delikatna struktura ciasta nie opadła.

Mirabelki umyć, odsączyć, przekroić na pół i wypestkowawszy. Ciasto wlać do okrągłej formy lub tortownicy (u mnie 21cm). Na wierzch ułożyć połówki mirabelek (wcześniej oprószone mąką). Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec w tej temperaturze przez ok. 45 minut.

Ciasto można obsypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation