Kuchnia

pasty

Trzy dipy / pasty - grumkolandia.pl

Tuńczyk z creme fraiche i czarnym pieprzem
SKŁADNIKI: 185 g lub 200 g puszka tuńczyka w wodzie, 75 g creme fraiche, kilka łodyg szczypiorku, 1/4 limonki lub cytryny, miód do smaku, sól i pieprz.
SPOSÓB WYKONANIA: Odsączyć tuńczyka z zalewy. Przełożyć do miski. Dodać creme fraiche i posiekany szczypiorek. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Doprawić sokiem z limonki i miodem. Przełożyć do miseczki i podawać.

Hummus z kuminem i papryką
SKŁADNIKI: 400 g puszka ciecierzycy, 100 g creme fraiche, 2 łyżeczki mielonego kuminu, oliwa extra virgin, 1 ząbek czosnku, 1/4 limonki lub cytryny, szczypta papryki, kilka listków kolendry i natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.
SPOSÓB WYKONANIA: Ciecierzycę odcedzić. Przełożyć do blendera. Dodać creme fraiche, kumin, obrany ząbek czosnku, skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Ewentualnie ponownie doprawić. Przełożyć do miseczki, posypać papryką i kolendrą. Podawać.

Awokado, chili i szczypiorek
SKŁADNIKI: 2 miękkie awokado, 1 mała papryczka chili, kilka łodyg szczypiorku, 1 limonka lub cytryna, sól i pieprz do smaku.
SPOSÓB WYKONANIA: Obrane awokado pokroić w kostkę. Posiekać papryczkę chili i szczypiorek. Wymieszać awokado, chili i szczypiorek. Rozgnieść na pastę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Przełożyć do miseczki i podawać.

ŹRÓDŁO: "Fast, Fresh and Easy Food” Lorraine Pascale.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation