Kuchnia
dietetyczne
OWSIANKI
Płatki owsiane są bogate w białko o świetnym zestawie aminokwasów- jedząc je więc na śniadanie wraz z produktem mlecznym (np. mlekiem czy jogurtem) dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych białek na dzień dobry Ponadto, szamiemy wtedy sporą porcję witaminki B6, odpowiedzialnej za ważne procesy w naszych cudownych mózgach i przeciwdziałającej zmęczeniu. Płatki owsiane z rana są również zastrzykiem m.in. witaminy E, magnezu, żelaza, błonnika oraz ważnych tłuszczów nienasyconych, są więc niezwykle sycące i bogate w składniki odżywcze przy niewielkim indeksie glikemicznym.
Przeprowadzone zostały badania, według których zakwalifikowano płatki owsiane do jednych z najzdrowszych pokarmów świata. Goszczą one w diecie każdego sportowca, ze względu na to, że zapewniają one wytrzymałość i sprawność fizyczną.
Po płatki te powinni sięgać wszyscy, którym miłe jest zdrowie. Dobrze przygotowane są pysznym, sycącym posiłkiem, na temat którego można stworzyć wiele wariacji w kuchni. Z pewnością nie znudzą się one, gdyż można wykorzystywać je na milion sposobów.
Tekst jest w 100% mój, nie zgadzam się na jego kopiowanie. Bazowałam na własnym doświadczeniu oraz na stronie klik.
Powyżej możecie zobaczyć moje propozycje przykładowych śniadaniowych owsianek, dzięki którym miło rozpoczniecie dzień
Przepis na podstawową owsiankę:
-5 łyżek płatków owsianych
-2 łyżki otrębów pszennych
-200ml mleka/ 100ml mleka+100ml wody/ 200 ml wody
-2 tabletki stewii
Płyn zagotowujemy. Do gotującego się wsypujemy płatki i otręby, dodajemy stewię i zmniejszamy ogień palnika. Gotujemy płatki przez kilka minut (niezbyt długo), a następnie odstawiamy, by całość wchłonęła płyn. Dodajemy dodatki na koniec bądź w trakcie gotowania owsianki.
1- Owsianka jabłkowo-truskawkowa z truskawkami, jabłkiem, orzeszkami ziemnymi niesolonymi, ricottą truskawkową i wiórkami kokosowymi
Podstawowa owsianka (wersja z mlekiem) + dodana w czasie gotowania zblenderowana garść truskawek + 3/4 startego jabłka.Ricotta truskawkowa to 2 łyżki serka ricotta wymieszana ze zblenderowanymi 3 dużymi truskawkami. Podałam dodatkowo z kilkoma truskawkamii 1/4 pokrojonego jabłka.
2- Owsianka budyniowa waniliowa z truskawkami, twarożkiem waniliowym, orzeszkami ziemnymi niesolonymi, płatkami błonnikowymi i kakao
Podstawowa owsianka (wersja z mlekiem + wodą) + 1 łyżka budyniu waniliowego wymieszanego z ociupinką płynu. Płyn z budyniem wlewamy do gotującej się owsianki i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Twarożek waniliowy to 2 plastry sera białego zblenderowane z kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Podałam dodatkowo z 2 łyżkami płatków błonnikowych, garścią truskawek, orzeszkami i szczyptą kakao.
3- Owsianka jabłkowa cynamonowa z wiórkami kokosowymi, sezamem, twarożkiem kakaowo-kokosowym i jabłkiem
Podstawowa owsianka (wersja z wodą) + dodane w czasie gotowania 3/4 startego jabłka i 1 łyżeczka cynamonu. Twarożek kakaowo-kokosowy to 2 plastry sera białego zblenderowane z 1/2 łyżeczki kakao i 1 łyżeczką wiórków kokosowych. Podałam dodatkowo z 1/4 pokrojonego jabłka, wiórkami kokosowymi, orzeszkami ziemnymi niesolonymi i sezamem.
4- Owsianka bananowa z twarożkiem bananowym, płatkami błonnikowymi, kakao, wiórkami kokosowymi, sezamem i domowymi powidłami śliwkowymi
Podstawowa owsianka (wersja z wodą) + dodane w czasie gotowania 2/3 banana. Twarożek bananowy to 2 plastry sera białego zblenderowane z 1/3 banana. Podałam dodatkowo z wiórkami kokosowymi, sezamem, płatkami błonnikowymi i szczyptą kakao oraz na wierzch polałam ociupinką mleka.
5- Owsianka jabłkowo-bananowa z bananem, jabłkiem, ricottą waniliową, kakao, cynamonem i masłem
Podstawowa owsianka (wersja z mlekiem+wodą) + dodane w czasie gotowania 3/4 startego dużego jabłka i 2/3 dużego banana. Ricotta waniliowa to 2 łyżki serka ricotta wymieszanego z kilkoma kroplami aromatu waniliowego Podałam dodatkowo z 1/4 pokrojonego jabłka, 1/3 pokrojonego banana, kosteczką masła i szczyptą kakao i cynamonu.
MA==