Kuchnia

gotowanie...

AŁATKA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ I ZIEMNIAKAMI

Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):
500 g małych ziemniaków
1 cebula
3 łyżki octu z białego wina
6 plastrów wędzonego boczku
1 wędzona makrela (300 g)
3 czubate łyżki posiekanego koperku
dressing: 2 łyżeczki musztardy dijon, 1 czubata łyżeczka kaparów, 6 łyżek oliwy ev, 2 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny), sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie kroimy na pół. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, zalewamy octem i odstawiamy na 15 minut. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rumiano na patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Oddzielamy mięso ryby od ości i skóry. Dzielimy na większe kawałki. Przygotowujemy dressing: przy pomocy łyżeczki łączymy musztardę, ocet, oliwę, dodajemy posiekane kapary, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Do ziemniaków dodajemy odcedzoną cebulę, kawałki ryby, boczek. Całość zalewamy dressingiem, delikatnie mieszamy, posypujemy koperkiem i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation