Kuchnia

Cook

Kurczak Marengo
Kurczak Marengo

To danie zostało stworzone przez kucharza Napoleona Bonaparte po zwycięstwie Francuzów w bitwie pod Marengo. Pierwotna wersja dania nie zawierała pieczarek i białego wina, a jajka i raki. Podobno Napoleon uważał, że ta potrawa przynosi mu szczęście. Legenda głosi, że przed bitwą pod Woterloo podano mu tę potrawę bez uwzględnienia w niej raków. Był to niewątpliwie zły znak, ponieważ ostatecznie Napoleon poniósł klęskę w tym starciu.

Kurczak Marengo przepis

KURCZAK MARENGO

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g małych pieczarek
lampka białego wytrawnego wina
1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
sól i pieprz do smaku
Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy Kroimy je w poprzek na 3-4 części, przyprawiamy lekko solą i pieprzem (możecie też zostawić piersi w całości). Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron i zdejmujemy na talerz (mają jedynie zamknąć się włókna mięsa). W razie potrzeby dodajemy na patelnię dodatkowy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i pieczarki. Smażymy przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy wino, podgrzewamy chwilkę, by lekko odparowało. Dodajemy puszkę pomidorów, tymianek, mięso, dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go odrobiną wody lub bulionu. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem lub świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation