Kuchnia

Śniadania u Tiffaniego

Domowe Masło Orzechowe | Deserek.TV -
Masło orzechowe to jeden z mych ulubionych smakołyków. Uwielbiam je jeść prosto ze słoiki z dodatkiem domowego dżemu lub powideł. Jestem łasuchem i tego nie ukrywam – uwielbiam domową Nutelle czy też krem korzenny – same pyszności i nie mogę się nim oprzeć :) Wcześniej masło orzechowe zawsze kupowaliśmy w sklepie, ale klika lat temu postanowiliśmy wypróbować przepis jaki znajduje się na każdym opakowaniu masła orzechowego, oczywiście stosując tylko naturalne składniki bez żadnych innych dodatków. Nasze masło zwiera ok. 99,5% orzeszków ziemnych i żadnych konserwantów, w przeciwieństwie do tego kupnego. Do jego wykonania wystarczy zaledwie kilka składników oraz 15 – 20 min. Staram się eksperymentować i tworzyć nowe smaki, ale to w przyszłości w nowych wpisach na naszym blogu podzielę się tą informacją i przepisem :) Zobacz także: Jak Zrobić Krem Nutella , Krem Bounty


Masło Orzechowe

Masło Orzechowe



Czas przygotowania: 20 min.

Składniki: 1 porcja = 1 słoiczek

orzeszki ziemne bez soli – 2 szklanki
5 łyżek oleju roślinnego lub 30 g miękkiego masła
sól do smaku wedle uznania
miód 2 łyżki


Masło orzechowe – wykonanie

Krok 1
Orzeszki ziemne należy wysypać na blachę i włożyć do piekarnika do temp. 180 C na ok. 10 min. co 1 minute zruszając je aby nie przypaliły się. Następnie odstawiamy orzeszki do wystudzenia.

Krok 2
Wystudzone orzeszki wsypujemy do blendera / rozdrabniacza i rozdrabniamy je miksując przez ok. 10 min. Najpierw orzeszki tworzą suche grudki, a następnie po kilku minutach zaczyna wydzielać się z nich oleje i masa zaczyna robić się gładka.

Krok 3
Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy aby całość dobrze się wymieszała. Dodajemy sól dla smaku – wedle uznania. Gotowe masło przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation