Kuchnia

Gotowanie

Deser z truskawkami i mascaprone | Marta gotuje



-herbatniki pokruszone
-serek mascarpone – 1 opakowanie
-śmietana 30 % – 300 ml
-1 łyżka cukru pudru

Sos truskawkowy:
-truskawki 600 g
-3 łyżki soku z cytryny
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-cukier wg uznania (zależy od słodkości truskawek)



Sos truskawkowy:
Truskawki wkładamy do niedużego garnka i lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier i zagotowujemy. Studzimy.
Pokruszone ciastka wsypujemy na dno pucharków.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy mascarpone, 1 łyżkę cukru pudru i mieszamy.
Na ciastka układamy na przemian sos truskawkowy i śmietanę z mascarpone.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation