Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Śliwkowy smakołyk

Składniki na biszkopt:

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki cukru

- 4 jaja

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Połączyć z żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 35x25 ) wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w 180 st. C.



Składniki na masę śliwkową:

- ok 2 kg śliwek

- 1/2 szklanki cukru

- 2 galaretki wiśniowe

Śliwki pozbawione pestek pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć z cukrem, aż się rozgotują. Wsypać galaretki, wymieszać, przestudzić.



Składniki na masę śmietanową:

- 500 ml śmietany kremówki

- galaretka wiśniowa



Dodatkowo:

- starta gorzka czekolada do posypania

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić, połączyć z tężejącą galaretką.

Na upieczony biszkopt wyłożyć tężejącą masę śliwkową, schłodzić, gdy zastygnie przykryć tężejącą masą śmietanową. Wierzch posypać startą czekoladą.

http://martexsweetdreams.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation