Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zapiekane ziemniaki z serem

Składniki:
2 duże ziemniaki, 2 łyżki masła, mała kostka żółtego sera, pół łyżeczki czosnku mielonego, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki śmietany, 1/4 szklanki startego sera cheddar

Przygotowanie:
Oczyść i umyj ziemniaki.
Zrób równoległe nacięcia na ziemniakach uważając, aby nie przeciąć ich do końca. Jeśli boisz się, że przetniesz ziemniaka, dobrym sposobem jest położenie go na drewnianej łyżce, które zapobiegnie zbyt głębokim nacięciom.
Pokrój na plasterki masło. Powinno być na tyle zimne, aby można było je pokroić i włożyć w nacięcia ziemniaków.
Pokrój w plasterki ser (najlepiej parmezan).
Do nacięć w ziemniakach powkładaj na przemian ser i masło. Ziemniaki przełóż na blachę do pieczenia, posyp je solą i pieprzem. Po wierzchu polej je odrobiną oliwy z oliwek.
Rozgrzej piekarnik do 205 stopni C, włóż do niego blachę z ziemniakami i piecz je przez 45 minut.
Po tym czasie wyciągnij ziemniaki z piekarnika (jednak go nie wyłączaj) i polej je śmietaną.
Posyp je po wierzchu serem cheddar, włóż do piekarnika i piecz przez kolejne 15 minut.
Wyciągnij już upieczone ziemniaki z piekarnika i przełóż na talerze.
Będą jeszcze lepsze jeśli dodasz do nich jeszcze po łyżce śmietany i posypiesz szczypiorkiem. Tak przygotowane ziemniaki możesz jeść z sałatą lub jako dodatek do np. pieczonego kurczaka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation