Kuchnia

Kulinaria

Ciasto:

1 szklanka piwa Guinness
160-170g* masła lub margaryny
3/4 szklanki kakao do pieczenia
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru( użyłam 1 i 1/2 szklanki)
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2/3 szklanki kwaśniej śmietany( użyłam gęstej 15%)

Piekarnik nagrzać do 1750C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Masło i piwo umieścić w niedużym garnku i podgrzewać do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodać przesiane kakao i mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie gładka mikstura. Przestudzić.
W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. W innym naczyniu połączyć dokładnie jajka i śmietanę( można to zrobić mikserem) a następnie dobrze wymieszać z przestudzonym piwem. Do masy dodać mąkę i całość dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec, do tzw. suchego patyczka, około 15-17 minut

*w oryginalnym przepisie mowa jest o szklance( USA) masła czyli 225g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation