Kuchnia

Przepisy

wołowina z lekkim przerostem tłuszczu, np. rostbef, karkówka 500g
bulion 100-150ml
świeży imbir kawałek 3 cm
gorczyca biała 0,5 łyżeczki
ziarna kolendry 0,5 łyżeczki
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
pieprz kajeński 0,5 łyżeczki
sól do smaku

dobre bułki sezamowe 4
sałata rzymska 4 liście
ogórek kiszony 1
czerwona cebula 1
keczup, musztarda, majonez najlepszej jakości
patyczki do szaszłyków 4


Podczas rewolucji kuchennych w Kielcach, Magda Gessler do menu amerykańskiej restauracji wprowadziła wspaniałe soczyste hamburgery. Pamiętajcie, że to nie jest danie do eleganckiej konsumpcji.

Wołowinę zemleć drobno, doprawić zmielonymi przyprawami, solą, startym imbirem. Wymieszać z zimnym bulionem i dobrze wyrobić rękami, jak mięso na pasztet. Uformować z mięsa 4 okrągłe kotlety. Bułki przekroić. Sałatę umyć i osuszyć, pokroić ogórka i cebulę na plastry. Rozgrzać mocno patelnię grillową lub grill. Spłaszczyć kotlety i grillować z obu stron do zrumienienia. Na tej samej patelni zgrilować wnętrza bułek. Na płaskiej części bułki wyłożyć łyżeczkę majonezu, odrobinę musztardy i keczupu, pół liścia sałaty, kotlet obficie posmarowany keczupem, cebulę i plasterki ogórka, łyżeczkę majonezu i kleks musztardy, przykryć wierzchem bułki, spiąć patyczkiem do szaszłyków i podawać. Przed ugryzieniem pierwszego kęsa, spłaszczyć hamburgera ściskając go oburącz. Uwaga: hamburgera jemy pochyleni nad talerzem, bo majonez z keczupem wypływają z wnętrza bułki :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation