Kuchnia

Kulinaria

sałatka z grillowanym kurczakiem i bazyliowym sosem


składniki
pół główki sałaty lodowej
pół główki sałaty zielonej
puszka kukurydzy
250 g pomidorków koktajlowych
2 czerwone cebule
1 papryka
miĘso:
2 piersi z kurczaka
pół cytryny
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
kilka płatków suszonego chili
szczypta imbiru
szczypta czosnku granulowanego
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki tymianku
sos:
kubeczek jogurtu naturalnego
kilka listków świeżej bazyli
szczypta słodkiej papryki
pół łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
impresja smaków, kolorów i konsystencji – do tego aromatyczna pierś kurczaka i delikatny ziołowy sos

etapy przygotowania
piersi z kurczaka opłukać, rozkroić każdą z nich wzdłuż na pół. włożyć do dużego pojemnika/miski i przyprawić cytryną, chili, czosnkiem, imbirem, cukrem, sosem sojowym, dodać olej i kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie. naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 godziny (można na dłużej – np. na noc – by kurczak stał się bardziej soczysty).
piersi kurczaka piec na grillu lub w piekarniku w 150 stopniach (termoobieg) przez ok 15 minut. gotowe piersi pokroić w paski.
przygotować sos: jogurt przelać do miseczki/sosjerki, dodać posiekaną bazylię, słodką paprykę, cukier oraz sól i pieprz. sos odstawić do lodówki.
wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. sałatkę “podrzeć” rękami na drobne kawałki, pomidorki przekroić na pół, paprykę pokroić w paski, a cebulę w krążki. wszystkie warzywa wymieszać. na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka i polewać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation