DIY - zrób to sam

pieczenie

pianki marshmallow

3 łyżki żelatyny

1 szklanka wody

1 1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki jasnego syropu kukurydzianego

szczypta soli

łyżeczka esencji waniliowej

1/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki mąki kukurydzianej

Żelatynę wsypujemy do miski miksera i zalewamy 1/2 szklanki wody. zostawiamy aż żelatyna napęcznieje.

do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy pozostałe 1/2 szklanki wody, syrop kukurydziany, sól i esencję waniliową. syrop doprowadzamy do wrzenia. włączamy mikser i gorący syrop wlewamy cienkim strumieniem do żelatyny. miksujemy aż masa będzie biała i napowietrzona. ubijanie trwa dosyć długo – co najmniej 15 minut. jeżeli chcemy piankę w dwóch kolorach dzielimy masę na pół i jedną część barwimy (barwnikiem spożywczym) na dowolny kolor.

duży, płaski talerz lub blaszkę do pieczenia wysypujemy cukrem pudrem zmieszanym z mąką kukurydzianą. robimy to z pomocą sitka – wtedy cukier równomiernie pokryje dno naczynia cienką warstwą. pozostałą mieszankę cukru z mąką zostawiamy. wylewamy masę do naczynia i zostawiamy do zastygnięcia. piankę kroimy na kawałki dowolnej wielkości. można też wycinać różne kształty foremkami do ciastek. pokrojoną piankę przesypujemy pozostałą mieszanką cukru z mąką. nadmiar proszku usuwamy. pianki mają być lekko oprószone, tylko tyle aby zapobiec ich sklejaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation