Kuchnia

kuchnia

Biszkopt:
4 jajka,
1/2 skzl. mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków,
łyżeczka proszku do pieczenia.


Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, wraz z proszkiem do pieczenia powoli dodawać do jajek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 35x25cm. Piec ok. 25-30min w temp. 180st. Przestudzić.

Krem:
300g masła,
300g chałwy waniliowej,
3 żółtka,
1i1/2 szkl. mleka,
2 łyżki cukru,
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.

Szklankę mleka zagotować wraz cukrem. W reszcie mleka rozrobić mąkę i żółtka. Wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu oraz po trosze pokruszonej chałwy. Masę wyłożyć na zimny biszkopt. Schłodzić.

Mus malinowy:
80dag malin (mogą być mrożone),
2 malinowe galaretki.

Maliny lekko rozmrozić. Galaretki rozpuścić w 750ml wrzątku. Trochę przestudzić i dodać maliny. Od razu wylać na masę chałwową. Wstawić do lodówki, by galaretka całkowicie zastygła.

Pianka:
2 cytrynowe galaretki,
750ml śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru.

Malinowa słodycz z kremem chałwowym i zytrynową pianką.

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubijając na niskich obrotach powoli wlewać tężejącą galaretkę cytrynową. Wylać na stężałą masę malinową. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation