Kuchnia

pierogi, kluski, placki

Kuchnia po studencku : Pierogi ze szpinakiem.

Kolejne danie ze szpinakiem w asyście fety. Pierogi, czasochłonne w przygotowaniu, ale kiedy mamy trochę wolnego to czemu nie przygotować ich samemu? Tak więc czas zacząć:

Potrzebujemy:
*na ciasto:
- 400 g mąki; 1,30 zł
-1 jajko; 1 zł
-przegotowana woda
-szczypta soli
*do farszu
- 400 g szpinaku; 4,50 zł
-3/4 kostki sera feta; 2,50 zł
-2 ząbki czosnku; 0,30 zł
-sól i pieprz

Koszt: 9,60 zł
Czas przygotowania: ok. 70 min

1. Zaczynamy od ciasta. Formujemy kopczyk z mąki, dodajemy szczyptę soli i wbijamy jajko.

2. Zagniatając ciasto, dodajemy stopniowo wodę, tyle ile ono pochłonie.

3. Kiedy uformujemy ładną kulkę, (potrzebne będzie trochę siły) odstawiamy ciasto na ok. 30 min do woreczka, aby ciasto poleżało (tak uczyła mnie jeszcze babcia). A w tym czasie zabieramy się za zrobienie farszu do naszych pierogów.

4. Na rozgrzaną oliwę dodajemy czosnek, następnie szpinak, aż się zeszkli.

5. W misce rozgniatamy widelcem ser i dodajemy uprzednio przygotowany, wystudzony szpinak i łączymy oba składniki. Mój szpinak był w liściach, dlatego posiekałam go nożem.

6. Po dokładnym wymieszaniu składników, ostatnim krokiem będzie przyprawienie farszu solą i pieprzem.

7. Wykładamy ciasto i rozwałkowujemy.

8. Gdy ciasto będzie cienko rozwałkowane, bierzemy szklankę i wycinamy z niego okrągłe placki.

9. Tym sposobem zaczynamy lepienie pierogów. Placek po placku, napełniamy farszem, zalepiamy.

10. Ulepione odkładamy na desce, aż do czasu zagotowania się wody.

11. Na osoloną, gotującą się wodę wrzucamy pierogi, czekamy aż wypłyną do góry i jeszcze chwilkę gotujemy (do dwóch minut).

12. Teraz wystarczy tylko wyciągnąć na talerz i zjeść póki gorące. U nas w dwóch wersjach: od góry Magdy z podsmażoną cebulką i moje z masłem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation