Kuchnia

na zdrowie

Ciasto z fasoli
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli,
- 1 duży dojrzały banan (taki z czarną skórką, bo jest najsłodszy)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego - najlepiej gęstego,
- 3 łyżki ziaren słonecznika,
- 2 jajka - osobno żółtka, osobno białka,
- 3 łyżki miodu,
- 6 łyżeczek kakao (u mnie o niskiej zawartości tłuszczu),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- jeden cały aromat - polecam smak arakowy bądź rumowy,
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia,
PRZYGOTOWANIE:
1) Białka ubijam na pianę.
2) W osobnej misce fasolę wraz z pokrojonym bananem traktuję blendrem na gładką masę,
3) W trzecim naczyniu ucieram żółtka, miód, kakao, cynamon, aromat i proszek do pieczenia. Następnie dodaję jogurt i fasolę z bananem i słonecznik, mieszam wszystkie składniki na jednolitą masę.
4) Na końcu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam.
5) Ciasto najlepiej przelać do keksówki, ja jednak wczoraj wykorzystałam moją nowo kupioną formę silikonową do babki;)
Keksówkę naturalnie należy natłuścić i podsypać mąką czy bułką tartą, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Przy silikonowej foremce mamy taką wygodę, że nie musimy wykonywać tych czynności, ciasto po ostygnięciu odchodzi samo bez problemu :)

6) W nagrzanym do 180 stopni C piekarniku pieczemy ciasto przez około 40 - 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation