Kuchnia

Caffe and Other

Lemoniada cytrynowa przepis
Przepis I:
220 g cytryny bez skóry
1 cytryna sparzona ze skórą
80 g cukru (ja dałam 40 i było ok)
1 l wody
Cytryny pokroić w plastry, usunąć pestki, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier i gotować ok. 10 min. Po tym czasie przecedzić, lemoniadę przelać do dzbanka, chłodzić. Podawać z kostkami lodu.
Thermomix:
1. Pokroić cytryny w plastry, usunąć pestki.
2. Włożyć do koszyczka, wlać wodę i wsypać cukier, gotować: czas 12 min, temp. 100 C, obr. poz. 1.
3. Wyjąć cytryny, lemoniadę przelać do dzbanka.
4. Schłodzić i podawać w dzbanku z kostkami lodu.


Przepis II:
2-3 cytryny
80 – 100 g cukru
800- 1000 ml wody schłodzonej
Cytryny pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zmiksować (blenderem), następnie przecedzić do dzbanka. Podawać mocno schłodzone.
Thermomix:
1. Do naczynia miksującego włożyć umyte, przekrojone na ćwiartki cytryny,dodać cukier i wodę, założyć miarkę MT, zmiksować 2 s/Turbo.
2. Zdjąć pokrywę, do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Przecedzić lemoniadę do dzbanka przytrzymując koszyk. Podawać mocno schłodzoną z kilkoma kostkami lodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation