Kuchnia

gootowanie

Magda Kucharzy: Crumble truskawkowo-rabarbarowe
Crumble truskawkowo-rabarbarowe
W prostocie siła! Ta zasada sprawdza się w kuchni jak nigdzie indziej. Nieskomplikowane przepisy gwarantują najczęściej spektakularny efekt przy minimalnym nakładzie sił i czasu. A któż tego nie lubi?
Owoce pod kruszonką to niezawodny sposób na pyszny deser. Robi się go w pół godziny, a z dodatkiem gałki lodów czy bitej śmietany stanowić może wyrafinowany deser, którego nie powstydziłaby się żadna porządna restauracja. Polecam szczególnie w sezonie truskawkowym, później malinowym, a poza sezonem - z jabłkiem.

Składniki:
- 500 g truskawek
- 250 g rabarbaru
- opakowanie cukru waniliowego
- 200 g mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 110 g masła

Owoce oczyścić. Rabarbar pokroić w kostkę, truskawki na połówki, zasypać cukrem waniliowym i wymieszać. Owoce umieścić w naczyniach do zapiekania. Masło roztopić, do rondelka dodać cukier i mąkę. Wymieszać łopatką, następnie ugnieść palcami. W razie potrzeby, gdyby kruszonka za mocno się kleiła, można dosypać trochę mąki. Owoce posypać kruszonką. Zapiekać ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation