Kuchnia

Jedzonko z mięsem

NA CIEPŁO - Zielone kotleciki z fetą

Zielone mielone – smaczne i zdrowe. Przygotowane z mięsa drobiowego, bez tłuszczu używanego do smażenia, dlatego nawet osoby będące na diecie śmiało mogą się na nie skusić. Dzięki dodatkowi fety pozostają wilgotne w środku, zaś bazylia nadaje im „świeży” smak.

Składniki (na około małych 9-10 kotletów):

250 g mielonego mięsa z indyka
100 g sera typu feta
1 małe jajko
2 łyżki bułki tartej
pół pęczka koperku
1/4 pęczka natki pietruszki
duża garść liści świeżej bazylii
pieprz

Przygotowanie:

Koperek, natkę i bazylię myjemy, osuszamy i siekamy. Mięso mielone wyrabiamy z fetą i jajkiem. Dodajemy tartą bułkę, zioła i pieprz (nie solimy, ponieważ feta jest słona sama w sobie).
Z masy formujemy niewielkie kotlety, które smażymy po około 7 minut z każdej strony na suchej lub tylko lekko skropionej olejem patelni teflonowej. Podajemy jako składnik obiadu, jako przekąskę lub na ich bazie robimy burgery.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation