Kuchnia

jedzonko

Sałatka z fetą, suszonymi pomidorami i prażoną ciecierzycą

Składniki na prażoną ciecierzycę:
2 szklanki ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Składniki na sałatkę:
1/2 główki sałaty lodowej
1 szklanka prażonej ciecierzycy
1 zielony ogórek
1 kostka sera feta
8 suszonych pomidorów
2 łyżki oleju lnianego
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
5 listów świeżej mięty
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie prażonej ciecierzycy:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, najlepiej bez termoobiegu. Namoczoną i ugotowaną ciecierzycę płuczemy, przekładamy do miski, mieszamy z oliwą i przyprawami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Ciecierzyca będzie gotowa, kiedy ziarna będą miały kolor złocistobrązowy. Odstawiamy do ostudzenia.

W między czasie przygotowujemy sałatkę. Myjemy i rozdrabniamy sałatkę. Obieramy i kroimy ogórka, ser feta kroimy w kostki i dorzucamy do przygotowanej sałaty lodowej. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz 1 szklankę ostudzonej ciecierzycy. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos do sałatki. Dodajemy olej lniany, oliwę, sok z cytryny, przyprawy oraz drobno pokrojoną miętę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy do przygotowanej sałatki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation