Kuchnia

Kuchnia

Chelsea Buns

Składniki: (na 12 sztuk)

Na ciasto:

- 1 szklanka mleka

- 1 jajko

- 500 g mąki

- pół łyżeczki soli

- 75 g cukru pudru

- 50 g miękkiego masła

- 1 łyżeczka drożdży instant (użyłam świeżych - 2 łyżeczki pokruszonych drożdży)

Na nadzienie:

- 100g rodzynek

- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam drobno posiekanej skórki z syropu)

- 25g drobnego cukru + łyżeczka przyprawy do piernika (dałam cynamon)

- 25g roztopionego masła

Syrop:

- 50g cukru pudru

- 60ml wody

- 1 łyżeczka wody pomarańczowej (dałam syrop ze skórki pomarańczowej)



Wykonanie:

Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabiać około 10 min. Po tym czasie nakryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1h-1,5h.

Po tym czasie ciasto wyrobić i rozwałkowac na kwadrat o boku 30cm. Placek posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem z przyprawą do piernika, kandyzowaną skórką i rodzynkami.
Zwinąć ciasto w rulon. Podzielić na 12 części (plastrów). Blachę o wymiarach 32cm/22cm wylożyc papierem do pieczenia. W foremce ułożyć plastry ciasta jeden przy drugim (około 1cm odstępu). Przykryć ściereczką i pozostawic do wyrośnięcia na około 40 min.
Po tym czasie posmarować bułeczki masłem pozostałym z nadzienia. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem pudrem. Dodać wodę pomarańczową. Bułeczki posmarować syropem kiedy lekko przestygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation