Sport i fitness

Fitness

placuszki marchewkowe z sosem jogurtowo-koperkowym

składniki:
150 g marchwi
1 jajko
30 g mąki pp
sól
1 łyżeczka masła
sos:
1 opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego koperku
mielony kumin
placuszki marchewkowe z sosem jogurtowo-koperkowym - sposób przygotowania:
przygotuj sos: koperek umyj, osusz i posiekaj. wymieszaj z jogurtem i szczyptą mielonego kuminu. przygotuj placuszki: marchew obierz i umyj, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż do miski. dodaj jajka, dopraw solą, wymieszaj i stopniowo, nie przerywając mieszania, zacznij dodawać mąkę, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominała ciasto na placki ziemniaczane (ilość mąki, jaką musisz dodać, zależy od tego, jak wodniste są marchewki). na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i łyżką nakładaj średniej wielkości placuszki. smaż je z obu stron na złocisty kolor. zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. podawaj z sosem koperkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation