Kuchnia

Piknik JEDZENIE

JAGODZIANKI

Składniki na około 12 szt:
20g świeżych drożdży
125g cukru ( z tej ilości 1 łyżka idzie do rozczynu)
2 łyżeczki cukru waniliowego
340g mąki pszennej ( z tej ilości 1 łyżka idzie do rozczynu)
½ szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
50g masła
Dodatkowo na nadzienie:
1 ½ do 2 szklanek jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody


Wykonanie:
zaczynamy od zrobienia rozczynu, do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 20-30 minut
do miski dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko oraz sól, wlewamy rozczyn i resztę mleka, wszystko mieszamy za pomocą miksera, pod koniec mieszania dodajemy rozpuszczone masło, całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, jeśli będzie trzeba delikatnie podsypujemy mąką, gotowe przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 ½ godziny do wyrośnięcia
wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy , a następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 5mm, następnie kroimy ciasto w kwadraty o boku 7 -8cm ( ale nie ma problemu jeżeli zrobicie dużo większe jagodzianki )
gotowe kwadraty nadziewamy nadzieniem jagodowym ( około 2 łyżki) i zlepiamy ciasto formując podłużną jagodziankę
gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia,
wyrośnięte jagodzianki smarujemy rozbełtanym białkiem, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170ºC (w oryginale było 160 ºC)
gotowe jagodzianki lukrujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation