Kuchnia

Lody

rustykalna kuchnia - cooking at home: Truskawkowe lody

Receptura:
250 ml śmietany podwójnej lub min 36%
100 ml zimnego mleka
3 żółtka
4 łyżki cukru pudru
2 garście świeżych truskawek

Śmietanę ubij na sztywno i wstaw do lodówki. Żółtka z trzema łyżkami cukru pudru utrzyj na gładki i jasny krem, po czym zmiksuj z zimnym mlekiem. Truskawki oczyść i poduś widelcem na papkę razem z jedną łyżką cukru pudru i wstaw do lodówki. Do masy mleczno - jajecznej dodaj bitą śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dalsze postępowanie zależy od tego, czy użyjesz maszynki do lodów, czy nie.

Mrożenie za pomocą maszynki do lodów:
Ważne są zalecenia producenta, ale ogólnie rzecz biorąc - przelej masę do maszynki, włącz i nastaw czasomierz. Gotową masę wymieszaj z pogniecionymi truskawkami zakręcając esy - floresy. Teraz lody możesz zjeść od razu lub zamknąć w plastikowym pojemniku i przechowywać w zamrażalniku.

Mrożenie bez maszynki do lodów:
Gotową masę (bez truskawek) wlej do plastikowego lub metalowego pojemnika, przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażalki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyjmij pojemnik i zamieszaj mikserem lody i ponownie przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażalki. Powtórz czynność jeszcze 3 razy w jedno godzinnych odstępach czasu. Podczas ostatniego mieszania dodaj truskawki robiąc zygzakowe wzory. Zamknij szczelnie lody i na godzinę wstaw do mrożenia. po tym czasie będą gotowe.

Miłego popołudnia i weekendu życzę :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation