Kuchnia

alkohole

Nalewka na grejpfrutach


Należy przygotować:

- 1 duży dojrzały grejpfrut (biały lub czerwony)

- 1 słodką pomarańczę lub większą mandarynkę

- 450 g cukru

- pół laski wanilii

- 500 ml wódki

- 1000 ml spirytusu

- 500 ml źródlanej wody


Sporządzanie nalewki:


Owoce dokładnie umyć i okroić ze skórki bez tzw.białego miąższu (który daje zbyt dużo goryczkowego smaku). Następnie z owoców wycisnąć sok. Do wyparzonego wcześniej wrzątkiem słoja dodać pokrojone skórki, wyciśnięty sok, pokrojoną na drobno wanilię. Cukier rozpuścić w wodzie i jako syrop wlać do słoja, a następnie dodać wódkę i spirytus. Całość dobrze wymieszać, szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Po tygodniu przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na 2-3 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation