Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

na 4 pucharki:
arkusz ciasta francuskiego
ok. 100 g malin
5-6 połówek brzoskwini z zalewy
200 g śmietany kremówki 30 lub 36 %
2 łyżki cukru pudru
100 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżki wody
2 czubate łyżki kakao
Z ciasta francuskiego wycinamy krążki odpowiadające wielkością średnicy pucharka, w którym będziemy podawać deser. Krążki można wyciąć również większe, ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia rośnie w górę, ale jego obwód się kurczy. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 7 minut (aż będą ładnie zarumienione z dołu i z góry). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wkładamy masło, cukier puder, kakao i dolewamy dwie łyżki wody. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, aby sos się nie przypalił. Odstawiamy do wystygnięcia.

Brzoskwinie miksujemy na gładki mus. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.

Do pucharków nakładamy w dowolnej kolejności.
Bitą śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym, zawsze to mniej kalorii ;)

sos czekoladowy
bita śmietana
mus brzoskwiniowy
sos czekoladowy
krążek z ciasta francuskiego
bita śmietana
maliny krążek z ciasta francuskiego
maliny
sos czekoladowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation