Kuchnia

Serniki

Sernik bananowy

Receptura na tortownicę o średnicy 18 cm:

150 g ciastek Oreo
50 g roztopionego masła

Ciastka pokrusz i zblenduj razem z masłem na lepkie drobne okruszki. Tak przygotowane wyłóż na spód tortownicy obłożony papierem do pieczenia. Teraz pora przygotować masę sernikową.

500 g sera kremowego (mascarpone, Philadelphia, Piątnica, itp)
2 banany zblendowane na puree (3/4 szklanki puree bananowego)
2 duże rozmącone jajka
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli (nie dodawaj soli jeśli używasz serka Philadelphia)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej

Do miski dodawaj kolejno składniki podane powyżej - za każdym razem dokładnie przemieszaj. Mnie tym razem wystarczyła do mieszania łyżka, ale oczywiście możesz użyć miksera jeśli chcesz mieć pewność, że wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Teraz masę wylej na spód ciasteczkowy i delikatnie uderz formą o blat, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 30 minut.

Temperatura pieczenia to 150*C / 300*F. Na dnie piekarnika ustaw żaroodporne naczynie z wodą - wytwarzająca się para wodna pozwoli zachować gładki wierzch sernika.
Po upływie wyznaczonego pieczenia, pozostaw sernik nadal w zamkniętym piekarniku aż do całkowitego wystudzenia. Później przełóż sernik do lodówki.

Czekoladowa polewa:
100 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki

Ganache możesz przygotować na trzy sposoby:
1. Pokruszoną czekoladę włóż do żaroodpornej miski. Śmietankę podgrzej w rondelku i gorącą przelej do miski z czekoladą. Mieszaj do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści a polewa będzie gładka i lśniąca. To jest sposób podstawowy.
2. Możesz w rondelku na małym ogniu podgrzewać jednocześnie pokruszoną czekoladę i śmietankę, jednak pamiętaj o ciągłym mieszaniu, bo czekolada szybko przywiera do dna i może też dodatkowo się zważyć jeśli temperatura będzie zbyt duża. Dlatego po lekkim podgrzaniu odstaw rondelek na bok i mieszaj, jeśli czekolada nie rozpuści się całkowicie, to ponownie na chwilkę podgrzej i tak, aż do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy.
3. Przełóż pokruszoną czekoladę i śmietankę do żaroodpornej miseczki i wstaw do mikrofali na ok 1 - 2 minuty. Przemieszaj do uzyskania gładkości.

Wszystkie sposoby są dobre, więc wybierz ten, który najbardziej Tobie odpowiada.
Jeśli wolisz mleczną czekoladę, to oczywiście możesz stosować zamiennie z gorzką lub pół na pół. Upewnij się jednak, że czekolada jest dobrej jakości - z czekolady słabej jakości polewa może się nie udać.

Gotową polewą posmaruj wierzch sernika i wstaw do lodówki. Najlepiej byłoby, gdyby sernik mógł schłodzić się w lodówce 12 godzin, ale może też krócej, niemniej jednak niż 2 - 3 godziny.

Miłego dnia :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation