Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Szybkie kluski z sosem

Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki Na kluski
woda 3/4 szklanki
mleko 3/4 szklanki
jajka 3 sztuki
mąka pszenna
sól

Na sos
łopatka wieprzowa 40 dag
cebula 2 sztuki
kostka rosołowa 1 sztuka
kostka mięsna 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Sposób przyrządzenia
Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Podlać wodą tak by
zakryła mięso, dodać obrane i drobno pokrojone cebulę, obie kostki. Wymieszać i dusić do miękkości. Jeśli
potrzebujemy większą ilość sosu na koniec mięso oprószyć mąką i energicznie wymieszać. Jeśli trzeba
podlać wodą i doprawić do smaku.
Mleko, jajko i wodę mieszamy albo miksujemy. Mąki trzeba dodać tyle, aby powstało gęste ciasto by można
było nabierać łyżką i kłaść na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną na wierzch zamieszać i wybierać łyżką
cedzakową.
Podawać z przygotowanym mięsnym sosem i dowolną surówk
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation