Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Domowy ekstrakt waniliowy - Cupcake Factory

Domowy ekstrakt waniliowy

Składniki:

100 ml czystej wódki
100 ml spirytusu
min. 3 całe laski wanilii*
Wanilię przecinamy wzdłuż (ale zostawiamy ziarenka, nie wydłubujemy ich), wkładamy do butelki (jeśli macie niskie butelki, można laski przeciąć na pół), wlewamy alkohol i szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciemne, suche miejsce na kilka tygodni, co jakiś czas wstrząsając butelką. Ekstrakt waniliowy jest gotowy, kiedy będzie miał ciemną, brązową barwę. Nie podaję dokładnego czasu przygotowania, bo zależy od ilości dodanej do alkoholu wanilii.

Można do ekstraktu dodawać zużyte, tzn. wyskrobane, laski wanilii i dolewać co jakiś czas alkoholu. Tak uzupełniany ekstrakt wystarczy na baaaardzo długo :)

*Im więcej dacie wanilii, tym mocniejszy i ciemniejszy będzie ekstrakt
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation