Kuchnia

LODY

Truskawkowe lody na patyku, w galaretce (bezmleczne)

Składniki:

400g truskawek
syrop cukrowy*
pół łyżeczki waniliowego ekstraktu
kilka kropel soku z cytryny
*syrop cukrowy:

3 łyżki cukru
3 łyżki wrzącej wody
ponadto:

1 galaretka
1 szklanka wrzącej wody


Wykonanie:

Cukier całkowicie rozpuścić w wodzie. Jeśli woda wystygnie a kryształki cukru będą wciąż widoczne, należy syrop podgrzewać aż cukier się całkowicie rozpuści. Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać sok z cytryny, ekstrakt i wcześniej przygotowany syrop. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem.

Mus przelać do pojemników na lody, mrozić kilka godzin.

Ok. 2 godziny przed wyjęciem zamrożonych lodów w zamrażalnika rozpuścić galaretkę w wodzie. Odstawić do wystudzenia.

Wyciągnąć pierwszego loda z pojemniczka, zanurzyć w galaretce, przytrzymać około 2-3 sekund, wyjąć i przytrzymać chwilę aż galaretka stężeje (trzymając go tak samo jak był zanurzany). Czynność powtórzyć dla uzyskania grubszej warstwy. Tak samo postąpić z resztą lodów, każdego odkładając od razu z powrotem do zamrażalnika, np. na talerzyk.

Po kilku minutach czynność powtórzyć zanurzając każdego loda jeszcze raz w galaretce, po czym odstawić do zamrażalnika na ten sam talerzyk. Gotowe!

PS. pozostałą galaretkę proponuje zamrozić i zjeść z bitą śmietaną ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation