Kuchnia

tarty

Tarta diżońska / tarte dijonnaise

- opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 pomidory,
- 2 cebule,
- 3 łyżeczki musztardy Dijon,
- świeży tymianek,
- jajko,
- parę łyzek gęstej śmietany,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cebulę obrać, pokroić na talarki i podsmażyć na złoty kolor na patelni. Pomidory sparzyć i pokroić na plasterki. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Widelcem nakłuć ciasto i wysmarować łyżeczką musztardy Dijon. Następnie ułożyć cebulkę, plasterki pomidorów. Jajko rozmącić ze śmietaną, solą, pieprzem, gałoką muszkatołową i dwoma łyżeczkami musztardy. Płyn wylać na ciasto. Górę posypać tymiankiem świeżym bądź ususzonym. Zapiekać w temp. 180 stopni do momentu, gdy masa się zetnie a góra zezłoci.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation