Kuchnia

W mojej kuchni

PLACKI Z MARCHEWKĄ
0,5 kg marchewek
2 szt. ziemniaków (średnich)
4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
1 cebula
olej roślinny (do smażenia)

Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki
Odsączyć sok i przełożyć marchewkę do miski
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki (na miazgę a nie paski). Wymieszać ziemniaki i marchewkę. Wbić jajko i dodać mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać czubatą łyżkę ciasta na patelnię i dociskać, żeby placek miał niecałe pół centymetra.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation