Nauka i natura

ogród

niebo na talerzu: Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem
Chrupiąca, niezbyt ciężka mimo obecności majonezu sałatka, którą można wykonać z resztek kurczaka z obiadu. Może stanowić samodzielne, obiadowe lub kolacyjne danie, albo być jedną z wielu na miłym przyjęciu.








Składniki:

- dwie średniej wielkości części z kurczaka (np. piersi lub nóżki), usmażone, grillowane lub upieczone
- jedna mała lub pół główki dużej, drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
- pół puszki przepłukanej, czerwonej fasoli
- trzy duże ogórki konserwowe
- trzy jajka ugotowane na twardo
- pół białej części pora
- kilka przekrojonych na połówki cebulek konserwowych

Na dressing:

- dwie czubate łyżki majonezu
- dwie czubate łyżki jogurtu naturalnego
- dwie czubate łyżki ketchupu
- sol, pieprz, ostra, mielona papryka, szczypta cukru, curry

Ogórki, kurczaka, jajka i por pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty, wrzuć cebulkę i fasolę. Zmieszaj składniki sosu, dodaj sól i pozostałe przyprawy. Zalej sałatkę, delikatnie wymieszaj łyżką, wstaw do lodówki na dwie - trzy godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation