Kuchnia

dieta pyszne przepisy

Szybka sałatka z tuńczykiem



Składniki:

10 dag mixu sałat

2 średnie lub 1 duży pomidor

1 średnia czerwona cebula

15 dag sera typu greckiego (lub fety)

tuńczyk w oleju w kawałkach

5 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 czubata łyżka musztardy francuskiej

miód akacjowy

sól

pieprz



Przygotowanie:

Olej mieszamy z obiema musztardami. Doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem.

Mix sałat dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie. Układamy w dużej misce lub na 3 talerzach.

Pomidora dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki talarków (możemy go również obrać ze skórki, jest to wskazane, gdy nie wiemy czy nie spryskano go "wspomagaczami").

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półksiężyce lub piórka.

Na sałacie układamy pomidora i cebulę.

Polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Przybieramy kawałkami tuńczyka i pokrojonym w kostkę serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation