Ogród

Pod gołym niebem....

KURCZAK PARMIGIANA

Proponuję wspaniałe połączenie soczystego kurczaka i pieczonego bakłażana z aromatycznym sosem pomidorowym i roztopionym serem mozzarella.

Składniki:

4 filety z kurczaka
1 puszka pomidorów bez skórki (wraz z sokiem)
1 łyżka tartego parmezanu
1-2 kule sera mozzarella (w zalewie)
1 duży bakłażan
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki włoskich ziół (bazylia, tymianek)
1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Umytego bakłażana wraz ze skórką pokroić w poprzek na plastry o grubości około 7 mm. Oprószyć solą i pozostawić na sicie aby puścił sok. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Każdy krążek posmarować lekko oliwą, ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż do czasu gdy będzie miękki i lekko zarumieniony. (Uwaga: Bakłażana można także usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej.)

Przygotować sos pomidorowy. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty czosnek, a po chwili posiekane pomidory wraz z zalewą. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 20 minut). Na koniec wymieszać z tartym parmezanem.

Filety z kurczaka przekroić na mniejsze części i oprószyć solą oraz pieprzem. Obrumienić na oliwie ze wszystkich stron.

Ser mozzarella pokroić na cienkie plasterki.

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układać warstwami obsmażone filety z kurczaka, upieczone plastry bakłażana oraz plastry mozzarelli. Każdą warstwę smarować cienko sosem pomidorowym.

Na koniec zalać całość resztą sosu, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 30 minut.

Uwaga:)
Specjalnie używałam obsmażonych filetów z kurczaka, upieczonych plastrów bakłażana oraz gęstego sosu pomidorowego, aby danie na koniec nie było zbyt rzadkie. (Zarówno filety z kurczaka jak i bakłażany w czasie zapiekania wytworzą jeszcze dodatkowo sos.) Jeśli tego nie zrobimy, w efekcie otrzymamy raczej “zupę parmigiana z gotowanym kurczakiem”, a nie mięso w sosie ;)

Danie podawać na gorąco przybrane świeżą bazylią i/lub tymiankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation