Kuchnia

ciasta

1 łyżka oliwy
1/4 szklanki siekanej czerwonej cebuli
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka świeżych liści tymianku (można użyć innych świeżych ziół, jak oregano lub bazylia, ale nie należy używać suszonego tymianku)
2 łyżka tartego parmezanu (można więcej :))
1 łyżka siekanego szczypiorku (opcjonalnie, ale szczypiorek pasuje idealnie do tego dania)
2 jajka
cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie. dodaj czosnek, podsmażaj przez ok. 1 minutę, dodaj pomidory i tymianek. podgrzewaj całość przez ok. 6-8 minut, aż pomidory zmiękną i trochę odparują.
przełóż masę pomidorową do naczynia do zapiekania. delikatnie rozbij na wierzchu 2 jajka. (kalyn radzi część masy pomidorowej odłożyć i przykryć nią białka, tak aby na wierzchu pozostało tylko żółtko- ja co prawda nie widzę w tym sensu, ale może wy skorzystacie z takiej opcji). wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. gdy jajka zaczną się ścinać, posyp wierzch serem oraz szczypiorkiem i zapiekaj do osiągnięcia pożądanego stopnia ścięcia żółtek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation