Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

kolorowy salceson z mlekiem kokosowym

składniki na kolorowy salceson:

3 różnokolorowe galaretki (u mnie niebieska, rubinowa i morelowa)
1l mleka
8 łyżek cukru
1/2 szkl wiórków kokosowych
20g żelatyny

każdą galaretkę rozpuść w ok 300ml gorącej wody, mieszając aż całkowicie się rozpuści. następnie każdą z nich przelej np. do głębokiego talerza i wstaw do lodówki w celu stężenia.

domowe mleko kokosowe: mleko zagotuj z dodatkiem cukru oraz wiórków kokosowych. przelej je przez sitko, aby odcedzić wiórki.


do zdjętego z ognia gorącego mleka wsyp żelatynę i energicznie mieszaj, aż się rozpuści. kiedy mleko będzie chłodne, włóż je do lodówki.

gdy galaretki już stężały, pokrój je nożem na niewielkie kwadraty, aby były gotowe do wrzucenia do mleczno-kokosowej masy. możesz je przełożyć do miseczek, ale wciąż trzymaj je w lodówce!

teraz najważniejsze. musisz wychwycić moment, gdy mleko zacznie przybierać konsystencję zwartego kisielu i wtedy część masy wlej do przygotowanej formy, następnie wysyp wybraną przez siebie ilość kolorowych kosteczek. wymieszaj delikatnie zawartość formy, np. łyżką. a na końcu przykryj wszystko pozostałą częścią mleczno-kokosowej masy, na wierzch której powciskaj resztę galaretkowych kwadracików. całość przenieś do lodówki do stężenia.

sugestie: możesz zastąpić domowe kokosowe mleko takim, ze sklepu (zdecydowanie droższa opcja), lub po prostu zwykłym, ewentualnie dodając do niego, np. odrobinę ekstraktu z wanilii podczas podgrzewania. zamiast jednej większej formy, możesz również użyć kilku mniejszych, np. muffinkowych, salaterek itp. kolorowy salceson przechowuj w lodówce!

pytanie: dlaczego galaretka nie tężeje?
odpowiedź: jeżeli w twojej galaretce są kawałki kiwi, niestety nie doczekasz się jej stężenia.

zaczerpniete z :
sugestie: możesz zastąpić domowe kokosowe mleko takim, ze sklepu (zdecydowanie droższa opcja), lub po prostu zwykłym, ewentualnie dodając do niego, np. odrobinę ekstraktu z wanilii podczas podgrzewania. zamiast jednej większej formy, możesz również użyć kilku mniejszych, np. muffinkowych, salaterek itp. kolorowy salceson przechowuj w lodówce!

pytanie: dlaczego galaretka nie tężeje?
odpowiedź: jeżeli w twojej galaretce są kawałki kiwi, niestety nie doczekasz się jej stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation