Kuchnia

Przetwory warzywne

:) Domowy przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów

Można przygotować z dowolnej ilości pomidorów, zachowując podane proporcje.

Składniki, na 4 słoiki każdy po 0,75 litra:

• 4 kg pomidorów
• 1 łyżka soli
• 2 łyżki cukru













Przygotowanie:
Pomidory dokładnie przelać wrzącą wodą lub wkładać do wrzątku na kilkanaście sekund. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne z komór. Pozostały miąższ włożyć do garnka, przykryć pokrywą i gotować przez 15 minut na większym ogniu, w międzyczasie 2 razy zamieszać.
Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito do drugiego garnka i zagotować. Dodać sól i cukier. Odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut).
Gorący przecier rozlać do wyparzonych w piekarniku słoików* i dobrze zakręcić. Słoiki przykryć dokładnie kocem i zostawić tak do całkowitego wystudzenia, nawet na 2 dni. Zamiast tego można też pasteryzować słoiki w większym garnku z wodą, gotując zanurzone do 2/3 wysokości słoiki przez około 10 minut na umiarkowanym ogniu. Czytaj więcej w BLOGU.

* Słoiki przed rozlaniem przecieru należy wyparzyć, najpierw dokładnie umyć i opłukać, następnie ustawić otwarte na kratce piekarnika (przykrywki położyć obok) i wstawić do piekarnika. Nagrzewać go do 140 stopni C razem ze słoikami. Gdy piekarnik będzie nagrzany wyłączyć go i sprawdzić czy słoiki są już suche i gorące. Podobny efekt wyparzenia słoików otrzymamy myjąc i susząc słoiki w zmywarce do naczyń.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation