Kuchnia

zarło

Rogaliki drożdżowo-kruche z masą orzechową
Składniki na ciasto:
50g drożdży świeżych
250g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
500g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka cukru
szczypta soli

Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Odstawić na chwilkę. Mąkę z miękkim masłem dokładnie wyrobić, dodać jajka i drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić je na ok. 30 min do lodówki.

Składniki na nadzienie:
250g orzechów włoskich
1/4 - 1/3szkl. cukru pudru (do smaku)
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szkl bułki tartej lub np suchego biszkoptu np orzechowego
1 łyżka miodu
1-2 łyżki rumu
1/3 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z 1/2 cytryny

Orzechy zmielić, dodać cukier puder i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.

Ciasto wyjąc z lodówki i podzielić na 4 części. Każda z nich rozwałkować na koło i podzielić na 10 części. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie i zwijać rożki zaczynając od szerszej części do węższej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni na złoto. Wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation